OSTEOPATHIE

KEVIN JANSSEN

Osteopathie Kevin Janssen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen osteopathie enerzijds en fysiotherapie en manuele therapie anderzijds?
Fysiotherapie is een therapievorm die voornamelijk gericht is op revalidatie. Manuele therapie is een wervelkolom gerelateerde specialisatie binnen de fysiotherapie. Osteopathie behandeld holistisch en zal dus altijd het hele lichaam onderzoeken om de oorzaak van de klacht te vinden. Kortom, de osteopaat behandelt holistisch en de fysiotherapeut en manueel therapeut alleen het bewegingssysteem.
Wat is ‘kraken’ en gebruikt een osteopaat deze techniek in de behandeling?
Wanneer de osteopaat een gewricht vindt dat stijf of geblokkeerd is kan door middel van een mobilisatie (langzame ritmische beweging of manipulatie (korte, felle beweging) deze stijfheid opgelost worden. Tijdens een manipulatie kan een ‘klik’ of krakend geluid te horen zijn. Het kraken is over het algemeen niet pijnlijk, de klacht neemt vaak direct af en de beweeglijkheid van het gewricht herstelt zich. Deze techniek kan wel eens gebruikt worden tijdens de behandeling maar de osteopaat zal altijd eerst aandachtig opzoek gaan naar de oorzaak van het probleem.
Wordt osteopathie vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Osteopathie wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket onder de noemer complementaire/ alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Dit geld voor volwassenen en voor kinderen.
Werkt een osteopaat samen met andere (para-)medische disciplines?
Ja, osteopathie kan veelal worden gecombineerd met andere disciplines, wel is het raadzaam de osteopaat hiervan op de hoogte te brengen om een optimaal passend behandelplan toe te passen
Heb ik een verwijzing van een arts nodig?
Nee, een verwijzing van een arts is niet nodig. De osteopaat is opgeleid om rode vlaggen te screenen en dan eventueel door te verwijzen naar een specialist.
Is osteopathie veilig?
Ja, osteopathie is veilig. Osteopaten worden opgeleid om niet alleen de oorzaak van het probleem op te sporen maar ook om zogeheten rode vlaggen en risico’s te herkennen. In dit geval zal de osteopaat u doorverwijzen naar de huisarts.
Welke kleding draag ik bij een consult?
Een osteopaat onderzoekt en behandeld altijd het hele lichaam, daarom wordt vaak gevraagd dat u zich uitkleedt tot uw ondergoed. Geadviseerd wordt om ondergoed te dragen waar u zich comfortabel in voelt. Wilt u om welke reden dan ook uw kleren aanhouden is dat geen probleem
Hoeveel tijd zit er tussen behandelingen?
Afhankelijk van de klacht en de reactie van het lichaam wordt een volgende afspraak gemaakt, dit gaat in samenspraak variërend van weken tot maanden.
Is osteopathie geschikt voor alle leeftijden?
Ja, osteopathie is geschikt voor alle leeftijden
Mag ik na een behandeling sporten?
Dit is afhankelijk van de behandeling, bespreek dit met de osteopaat
Wat als ik niet 24 uur van tevoren mijn afspraak afmeld?
Bij het niet tijdig afmelden van een afspraak word 75% van de afspraak in rekening gebracht omdat de osteopaat de tijd hiervoor gereserveerd heeft.